Nazywany jest chwastem cudotwórcą. Zamiast kupować przyprawy, zbieraj bluszczyk kurdybanek
Wiosną nie mogę doczekać się, kiedy wreszcie pojawi się bluszczyk kurdybanek ze swoimi niewielkimi, fioletowymi kwiatami. Jeśli nigdy nie próbowałeś tej jadalnej rośliny – zerwij i rozetrzyj w dłoniach. Pachnie niczym najlepsza mieszanka ziół do przyprawiania potraw. Dlatego wiele osób zbiera bluszczyk kurdybanek, suszy i robi zapas na cały rok.
Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek nie bez powodu nazywany jest często chwastem cudotwórcą. Jest źródłem m.in. witaminy C, prowitaminy A, ale także wapnia, żelaza, cynku i krzemu. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, poprawia trawienie, oczyszcza organizm, reguluje wypróżnienia i działa moczopędnie. W medycynie naturalnej stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, niestrawności i bólach żołądka. Zewnętrznie można go używać jako delikatnego środka dezynfekującego i ściągającego. Pomoże też na cienie i opuchliznę pod oczami. Naparem z kurdybanka można też płukać włosy, aby pozbyć się łupieżu.
Bluszczyk kurdybanek w kuchni
Ma przyjemny, intensywny aromat i lekko pikantny smak. Dlatego jest doskonałą przyprawą do makaronów, dań z ziemniaków, mięs i warzyw. Można go dodawać do sałatek, kłaść na kanapki i dekorować nim potrawy. Bluszczyk kurdybanek nadaje się do jedzenia zarówno na surowo, jak i po ususzeniu. W tej drugiej wersji można używać go jako domową przyprawę albo robić z niego leczniczą herbatkę.
Dawniej popularne było przygotowywanie z kurdybanka zupy, podobnie jak szczawiowej czy szpinakowej. Taka zupa jest niezwykle aromatyczna i przede wszystkim zdrowa.
Jak zbierać bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek można spotkać niemal wszędzie, ale oprócz tego, że zioła zbiera się w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg i innych źródeł zanieczyszczeń, to przy tej roślinie ważna jest jeszcze jedna kwestia i w swojej publikacji zwraca na nią uwagę botanik dr Henryk Różański. „Ziele kurdybanka zebrane z nasłonecznionych stanowisk jest bogate w olejek eteryczny, silnie pachnące i najcenniejsze do celów leczniczych”– pisze. Zioła najlepiej zbierać do przewiewnego kosza albo łubianki.